Kedai Kak Siti



fizikal dan rupa paras jadi keutamaan

assalamualaikum-warahmatullahi-wabarakatuh

bila terbaca satu video/entry yang dikongsikan oleh FBpage penmerah [dot] com, kak sweetkurma jadi teringat tentang kisah yang berlaku hampir 10 tahun yang lepas, sebenarnya banyak betulnya apa yang dipaparkan dalam video berbentuk perkongsian ini

pretty

make.over

PENGALAMANKU

kisah ni berlaku sudah hampir 10 tahun yang lepas, masa tu kak sweetkurma menjalankan perniagaan online MLM, walaupun online tetapi cara offline masih ku lakukan juga, masa tu fb, insta, whatsApp, telegram dan lain2 yang sewaktu dengannya tak ada lagi kecuali Yahoo email dan Yahoo messenger dan juga flyer, seingat ku, hamba Allah ni membuat panggilan dari nombor yang dia dapat dari flyer

selepas, perbualan tersebut, kami pun membuat temujanji bagi memberi penjelasan lebih terperinci, kak sk dan seorang teman pun berjanji untuk berjumpanya di Kenny Rogers (The Mall), masa yang dijanjikan adalah jam 3 petang, sudah semestinya kami sampai dulu, dalam kami sibuk memerhati tiba2 ada dua orang lelaki lingkungan 30an berjalan ke arah kami (yang di depan, memang boleh tahan orangnya, badan sado dan charming orangnya, MANAKALA yang jalan di belakang pulak, terlalu obes (pakai seluar sampai atas pusat), berkulit gelap – bukan nak menghina cuma nak cerita perbezaan antara ke duanya

seperti biasa, kami berdua sangat berharap orang yang pertama adalah orang yang kami tunggu, kami ni bukannya nak menggatal tapi yer lah, kalau dapat berdepan dengan orang yang sedap mata memandang apa salahnya kan? SANGKAAN kami menjadi sebaliknya, lelaki yang depan tadi rupanya berjumpa dengan orang yang duduk di meja depan kami, DAN ternyata yang belakang tu lah orangnya yang kami tunggu

apa pun keadaannya kami menten kool, sebab tujuan asal adalah untuk berbiznes, setelah mengenalkan diri masing2, kami offer dia order, mungkin dia memang tengah lapar lepas tu ada orang offer makan, so apa lagi kannnn, dia pun orderlah heavy food, kami perhati dia lebih excited nak makan dari nak mendengar peluang perniagaan yang kami terangkan, kok iya pun lapar, depan aweks patutnya control lah sikit lahap tu, dia makan dengan lahap sekali, pastu dengan makanan terkeluar keluar dari mulut, kami tak terkata apa, cerita lebih kurang, dan yang lebihnya just tengok dia makan jer

pertemuan petang tu berakhir begitu saje, di yahoo messenger dia add dan kak sk pun terima sebab niat nak berbiznes, tapi bila dah ber yahoo messenger, lain pulak jadinya, dia banyak bercerita tentang masalah rumahtangga dan topik biznes dah tak timbul, so kak sweetkurma mengambil keputusan untuk tidak meneruskan chatting dengan dia, kerana niat asal kak sweetkurma memang untuk berniaga

lepas dari itu, kami berdua memang serik bila ada lelaki yang call nak jumpa untuk tahu lebih lanjut tentang biznes yang kami jalankan, memang betul – orang ni memang macam2 ragam…. uhhhh serammmmm

syukur alhamdulillah perniagaan yang kak sweetkurma usahakan sekarang adalah produk wanita iaitu tudung, so tidak perlu berurusan sehingga berjumpa, dan keadaan sekarang amat berlainan sekali, kerana talian facebook dan sewaktu dengannya membolehkan kita tengok gambar dan apa2 pun kita boleh skodeng aktiviti mereka, tapi setakat ni memang kak sweetkurma tidak ada berurusan dengan lelaki yang tidak dikenali sendiri2, biasanya memang ada kawan2 lain yang memperkenalkannya

memang kita perlu banyak memohon kepada Allah SWT agar terhindar dari tipu muslihat orang2 yang ingin mengambil kesempatan, aamiin

sekian, buat kali ini

wassalam

terperangkap hampir 3 jam

assalamualaikum warah matullahi wabarakatuh

hari ini kak sweetkurma keluar rumah lebih kurang jam 4.30 petang sesudah asar untuk ke KLIA, kerana ingin berjumpa kawan2 yang akan pergi menunaikan haji, di jangka masuk balai berlepas jam 7.30 malam

ketika keluar rumah memang hujan lebat, keluar je dari rumah, sampai simpang keluar dari danau kota, lampu merah mati, jalan jadi bersimpang siur, kami sudah terperangkap di tengah-tengah di mana masing2 tidak mahu beralah, kereta kak sweetkurma memang tidak boleh bergerak ke mana, anak terunaku yang memandu nampak “cool” jer, kak sweetkurma hanya mampu bermohon pada Allah agar ada penyelesaian dengan berzikir, alhamdulillah ada hamba Allah yang sudi menjadi orang tengah, kami pun boleh bergerak

cool je anak teruna berdepan dengan kesesakkan jalan raya

cool je anak teruna berdepan dengan kesesakkan jalan raya

sepanjang perjalanan memang jalan terlalu sesak mungkin disebabkan hujan lebat, anak teruna cuba melalui beberapa jalan, dan akhirnya masuk lebuhraya duke, ke jalan duta pun sesak juga, akhirnya terus ke lebuhraya guthrie yang sudah semestinya menempuh perjalanan yang agak jauh, syukur alhamdulillah, akhirnya kak sweetkurma sampai di KLIA jam 7.15 malam, kami terpaksa menempuh perjalanan hampir 3 jam hanya dari setapak ke KLIA

alhamdulillah, kak sweetkurma sempat berjumpa dengan kawan2 yang ketika itu sedang membuat penyerahan paspot untuk “check-in”, kalau rezeki untuk berjumpa itu ada, memang tidak ke mana, alhamdulillah

1

5

4

3

doa ku buat teman2 yang pergi menunaikan haji, semoga Allah pelihara setiap perjalanan mu dan mendapat haji mabrur, aamiin, kalian sangat sangat sangat bertuah kerana Allah pilih kalian untuk tahun ini adalah haji akhbar di mana yang kak sweetkurma tahu pahalanya 70 kali ganda

buat kali ini, hanya satu yang ku pinta, “kenang daku dalam doa mu”

wassalam

Gangguan Bekalan Air

assalamualaikum dan selamat sejahtera

syukran bila melayari masalah bekalan air, di laman web SYABAS memang ada disenaraikan kawasan2 yang terlibat dan mengapa masalah itu berlaku…. untuk selanjutnya boleh layari di sini…. hanya rasa simpati yang dapat ku berikan kepada kawasan yang terlibat, ianya juga melibatkan kawasan perumahan adik ku yang rasanya sudah seminggu terputus bekalan air….

di kawasan danau kota ni, memang dari dulu selalu terputus bekalan air, ada yang bernotis dan ada yang tidak sempat di beri notis, kawasan perumahan yang lebih dari 20 tahun biasalah, ada masalah bocor sana, bocor sini, sumbat sana sumbat sini, pecah sana pecah sini, walaupun ianya sering terjadi, aku masih bersyukur sebab tidak terjadi terlalu lama seperti yang di alami setengah2 kawasan….

gambar hiasan, sumber dari google

gambar hiasan, sumber dari google

kalau terputus bekalan dengan bernotis, boleh lah siap2 dengan simpanan air, tapi kalau tidak bernotis tu yang agak susah juga, tapi sebab dah sering mengalami suasana sebegini, jadi akak pun memang sudah sedia dengan simpanan air di tempayan2 plastik, cuma selalu berdoa, apabila berlaku gangguan bekalan air, agar ianya tidak berlaku terlalu lama….

seteruk mana pun masalah air ni, akak tetap bersyukur sebab jika di bandingkan dengan perkampungan di kemboja di mana terlalu sukar untuk mendapat bekalan air, satu pam air yang diwakafkan di gunakan untuk beberapa kampung…. apa pun keadaannya, diam tak diam, akak sudah pun berada di danau kota ni lebih 20 tahun, moga di permudahkan segalanya oleh Allah SWT….

sekian, segala yang baik semuanya dari Allah SWT….

wassalam

wukuf di Arafah

assalamualaikum dan selamat sejahtera

alhamdulillah, hari ini di beri kesempatan oleh Allah SWT untuk mengikuti khutbah di Arafah yang di siarkan secara langsung oleh TV1 RTM, terimakasih RTM atas siaran yang sangat2 menyentuh qablu ini, tahun lepas, di beri kesempatan oleh Allah SWT mendengar khutbah dari khemah penempatan Zahafis Travel di Arafah, pengalaman yang tidak mungkin ku lupakan, terlalu banyak airmata keinsafan yang mengalir bukan saja airmata ku tapi juga jutaan jemaah haji yang datang dari setiap pelusuk dunia…

wukuf2

wukuf di Arafah adalah salah satu daripada rukun haji, semua umat islam sedia maklum bahawa haji tidak sah jika tidak berwukuf, wukuf ini dilakukan pada 9 Zulhijjah…. wukuf adalah saat kita bersama Allah SWT, ketika berwukuf, kita harus meletakkan diri seolah olah berada di hadapanNya atau yakinlah bahawa Dia sedang memerhatikan kita, maka, inilah saatnya kita seakan akan sedang berdialog dengan Allah SWT dan masanya kita sedang menjalinkan hubungan yang mesra dalam satu situasi yang privasi bersamaNya…

wukuf

dikesempatan ini, sudah pastinya semua jemaah mengabiskan masa untuk beribadat sepenuhnya, solat, membaca al-quran, berzikir dan berdoa sebanyak mungkin, syukur alhamdulillah selepas khutbah semua jemaah diberi peluang untuk membuat aktiviti masing2, rakan jemaah yang satu khemah dengan ku hanya diriku dan seorang mak cik yang tidak datang dengan pasangan, oleh itu aku mengambil kesempatan untuk berada di dalam khemah dan duduk di bawah pokok tempat duduk ku untuk terus berdoa hingga terbenamnya matahari…

saat aku berdoa, ketika itu lah angin terus bertiup sehingga tidak ku rasai kepanasan cuaca di padang Arafah, syukur syukur syukur alhamdulillah, sepanjang berada di Arafah juga, Allah permudahkan semua urusanku, alhamdulillah, terimakasih Allah

seperti insan lain yang pernah ke sini, aku juga ingin datang lagi dan lagi dan lagi…. mudah2an, amin Ya Allah

sekian, buat kali ini, kalau ada tulisan2 yang tidak menyenangkan, ampun dan maaf jua yang ku pinta…..”semangat dan azam untuk hidup tanpa kesedihan, keresahan, kemarahan, kedengkian dan kebencian”….

moga kita beroleh kemenangan di dunia dan di akhirat, amin