berhati hati dengan gejala kencing tikus

assalamualaikum dan selamat sejahtera

di sini ingin ku kongsikan dengan kalian semua, sesuatu yang ku terima (whatsApp dari suami) tentang gejala kencing tikus yang di “Copypaste” from Dr.Zamri UPM, saya tidak ubah apa2 pun….

gambar - google
gambar – google

Baru tadi sy bercerita dgn kwn kerja. Ipar dia skg koma di QEH. Kena Leptospirosis (kencing tikus). Doc siasat, rupanya dia kena waktu guna air tangki utk ambil air sembahyang, berkumur. Simptom : demam, sakit tulang, pengsan, susah bernafas. Kuman attack organ badan one after the other, kidney, paru-paru, hati shutdown, badan bengkak……

Dalam masa DUA hari daripada cek doktor (lepas pengsan di rmh) terus koma….skg msih di ICU….ini kes kedua, ada satu kes lagi di Menggatal, org ni kena lepas bergadening, terkena mata dia sikit percikan tanah yg dia cangkul dan dia gosok mata dia, org ni pun sedang koma skg…..

doktor ckp kuman ni tersangat aggresive…kuman kencing tikus bukan sj boleh dibawa oleh tikus tp juga binatang2 lain yg infected, eg anjing, kucing, kambing etc….juga boleh tersebar bila mandi, minum di air-air kolam, tasik yang terkena kencing/tahi binatang yg infected…menjangkit melalui mata, hidung, mulut, luka2 di kulit…..

Beringat-ingat skg time cuti sekolah…hati2 bila bawa family makan di luar, picnic etc…ini juga masa utk buat spring cleaning di rumah…beli dettol, clorox…get rid of rats! Kadang mlm, tikus berkeliaran di rumah, jln atas sudu2, cawan, pinggan yg suda kita cuci…tupperware, periuk, meja makan, atas tin milo, tin susu…..besok pagi, pastikn semua bersih, jgn terus diguna saja……

@Copypaste from Dr.Zamri UPM

moga ianya memberi manfaat kepada semua….

#justsharing

Sila Kongsi :